Gezond eten

Gezond eten is iets wat we allemaal na zouden moeten streven. Of je nu probeert af te vallen of niet, gezonde voeding zorgt voor een goede gezondheid en houdt je fit en energiek. Ben je van plan af te vallen? Let dan niet alleen op dat wat je eet gezond is, maar zorg er ook voor dat je minder eet dan je lichaam verbrandt. Eten is als een brandstof voor je lichaam, eet je meer dan je verbrandt, dan kom je dus aan. Eten en bewegen zijn daarom sterk met elkaar verbonden!

gezond-etenWat is precies gezond eten?
Gezond eten is niet alleen gevarieerd eten, maar ook regelmatig eten. Denk hierbij aan drie hoofdmaaltijden per dag (en goed verspreid over de dag) en ongeveer 3 à 4 tussendoortjes. Tussendoortjes is een belangrijk onderwerp.

Bij het snacken stapelen vele calorieën zich vaak snel op, en los daarvan, snacken we ook niet altijd op de gezonde manier. Veel ongezonde tussendoortjes bevatten namelijk verzadigde vetten.

Mocht je verzadigde vetten en onverzadigde vetten soms door elkaar halen, onthoud dan het volgende ezelsbruggetje. ‘Onverzadigd vet’ is goed vet (begint met de ‘O’ van ‘oké’), en ‘verzadigd vet’ is slecht vet (begint met de ‘V’ van ‘verkeerd’). Verzadigd vet kan zorgen voor stijging van het cholesterolgehalte in je bloed, waarmee de kans op hart- en vaatziekten wordt vergroot.

Onverzadigd vet verlaagt daarentegen juist het cholesterolgehalte in je bloed, en daarmee verlaag je dus het risico op bovengenoemde ziekten. Echter, houd wel het volgende in de gaten! Ook al is onverzadigd vet gezond, feit blijft dat alle vetten calorieën leveren, dus eet er niet teveel van. Check de Schijf van Vijf voor de aanbevolen hoeveelheden.

Gezonde tussendoortjes
Trek tussendoor? Dat gevoel kennen we allemaal wel! Probeer ook tussendoor gezond te eten. Er zijn zat gezonde alternatieven ten opzichte van koek en chips, wat dacht je bijvoorbeeld van een schaaltje yoghurt, fruit, snackgroente (wortels, komkommer), ontbijtkoek, belegde boterham, kopje drinkbouillon etc.

Je kan natuurlijk nu en dan wel eens een koekje, snoepje of hartige snack nemen, maar let er dan op dat je kleine porties neemt en niet overgaat tot hele zakken chips. Neem bijvoorbeeld een eetlepel noten, 2 blokjes kaas, klein schaaltje chips of 2 blokjes chocolade.

Houd als richtlijn 110 kilocalorieën per keer aan. Ben je aan het afvallen? Houd je dan liever aan de gezonde tussendoortjes zoals boven voorgesteld. Fruit en groente zijn bijvoorbeeld rijk aan vezels en zorgen daarom voor een goede maagvulling zodat je dus langer een verzadigd gevoel zal hebben.

Eet voldoende fruit, groente en broodgezond-eten-recepten
Bij gezond eten hoort ook het consumeren van groente, fruit en brood! Ze bevatten vezels die zorgen voor een goede spijsvertering en darmwerking en bovendien verkleint het eten van veel groente en fruit het risico op hart- en vaatziekten en sommige soorten kanker.

Probeer per dag 2 ons groente en 2 stuks fruit te eten, en zorg voor variatie binnen deze categorieën. Voor groente maakt het overigens niet uit of je kiest voor verse groente of diepvries groente, groente uit blik of pot.

One thought on “Gezond eten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>